Sycące śniadanie w 5 minut. Kaszką bananową zajadają się nie tylko dzieci
Kaszka bananowa wielu kojarzy się z posiłkami dla dzieci. Taka smakową kaszkę można kupić w sklepach, ale w bardzo łatwy sposób można ją też zrobić w domu.
Jak zrobić kaszkę bananową?
Do zrobienia kaszki bananowej potrzebujesz tylko trzech składników: mleka, kaszki manny (może być także błyskawiczna) oraz dojrzałego banana. My w naszym przepisie nie dosładzamy kaszy, ponieważ sam banan nadaje naturalnej słodyczy, ale jeśli chcesz, możesz dodać do swojej kaszki bananowej odrobinę miodu lub innego słodzidła.
Jeśli lubisz bardzo gęstą kaszę mannę, dodaj nieco więcej kaszki – najlepiej sprawdź instrukcje na opakowaniu dotyczące proporcji mleka i kaszy. Gęsta kaszka bananowa po ostudzeniu da się pokroić i można ją podać także jako deser.
Przepis: Kaszka bananowa
Kaszka manna z dodatkiem bananów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 1 dojrzały banan
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę ugotuj z mlekiem i szczyptą soli wg instrukcji na opakowaniu. Dodaj banana i rozgnieć wszystko widelcem lub zmiksuj blenderem na gładko.
Podstawowy przepis na kaszkę bananową możesz urozmaicać według własnych preferencji. Do kaszy możesz dodać na koniec gotowania odrobinę masła, dzięki temu będzie jeszcze bardziej kremowa. Ale taka kaszka może być bazą śniadań z różnymi dodatkami. Jeśli lubisz wręcz deserowe śniadania na słodko, na patelni przesmaż na maśle plasterki jabłek i bananów. Na suchej patelni upraż posiekane orzechy włoskie. Skarmelizowane owoce i orzechy wyłóż na wierzch kaszki bananowej.
Do kaszy możesz także dodać świeże owoce (najlepiej sezonowe, na przykład truskawki, borówki albo maliny) albo owocowe soki czy polewy. Można tu także dodać odrobinę czekolady. W tej wersji wmieszaj dwie kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady pod koniec gotowania do kaszy manny. Możesz też dodać do kaszy kakao.
W wersji wegańskiej do kaszki bananowej zamiast mleka krowiego dodaj dowolny napój roślinny (np. mleko owsiane, sojowe albo migdałowe). Kaszkę można zrobić również na zwykłej wodzie.